Author
Anonymous Addiction Treatment: What It Really Means
At a private clinic, your visit is confidential: the fact that you sought help, the diagnosis and the treatment are protected by medical confidentiality, and employers are prohibited from demanding this information. Confidentiality is not absolute: the law provides for exceptions. Medical records are always kept.
6 min read
“Is it anonymous?” is one of the first questions people ask when they call a clinic. It is also one of the most misunderstood: some imagine treatment with no paperwork at all, some fear the information will automatically go to their employer or the police, and some remember the “addiction registry.” Here is what the law says and what is left to each facility’s discretion.
How is “anonymous” different from “confidential”?
The two are often confused, but they are not the same. Confidential means the clinic knows who you are, but information about your visit, diagnosis and treatment is protected by law and not disclosed. Anonymous, strictly speaking, means treatment takes place without recording the patient’s identity.
- Confidentiality applies to any request for medical care. It is guaranteed by the Fundamentals of the Legislation of Ukraine on Health Care (Articles 39-1 and 40) and the Law “On Personal Data Protection.”
- Anonymous treatment is provided for separately by the Law “On Measures to Counter Illicit Trafficking in Narcotic Drugs, Psychotropic Substances and Precursors and Their Abuse” (Article 14): a person who voluntarily seeks treatment at an addiction treatment facility is guaranteed anonymity on request. This law applies primarily to treatment for drug addiction.
Whether treatment without a surname is possible in your situation, and how the paperwork is handled in that case, depends on the type of care. Ask about this when you first call.
What does the law say about medical confidentiality?
Article 39-1 of the Fundamentals of the Legislation on Health Care gives patients the right to confidentiality about their health, the fact that they sought medical care, their diagnosis and information obtained during examination. The same article prohibits demanding or providing information about the diagnosis and treatment methods at a person’s place of work or study.
Article 40 obliges healthcare workers and others who learned this information through their work not to disclose it, except in cases provided for by law. The Law “On Personal Data Protection” classifies health data as a special category: it is processed for treatment purposes by people who are bound by the duty of medical confidentiality.
Who can find out that I sought help?
As a general rule, only those involved in your treatment and those you have given permission to. An employer or educational institution has no right to demand information about your diagnosis and treatment from the clinic. At FAVOR, the family of an adult patient is told about their condition only with the patient’s consent.
At the same time, confidentiality is not absolute. The law provides for cases when information may be disclosed without the patient’s consent: for example, at the request of a court or law enforcement agencies in the manner established by law. The list of such cases and the procedure for disclosure are set by law, not by requests from relatives or employers. If you are worried about a specific situation, consult a lawyer.
| Common fear | What the law says |
|---|---|
| They will tell my employer | Demanding or providing information about the diagnosis and treatment methods at a place of work or study is prohibited (Art. 39-1 of the Fundamentals) |
| My relatives will find out without my permission | Information about illness and treatment is protected by medical confidentiality (Art. 40 of the Fundamentals); the family of an adult patient is told only with their consent |
| No one will ever be able to get this data | No: the law provides for exceptions, such as requests from a court or law enforcement agencies made through the procedure set by law |
| You can be treated with no paperwork at all | No: medical records are always kept, as required by law. They are needed for safe treatment and are protected by medical confidentiality |
Will I be put on a “registry” after going to a private clinic?
Going to a private clinic does not in itself mean a person is automatically “put on a registry” with lifelong restrictions. The idea of such a registry is mostly linked to the former system of state addiction dispensaries.
At the same time, the law regulates certain situations related to a person’s addiction status: medical examinations, clearance for certain types of work and activities, the exchange of medical data between facilities. If you are concerned about specific consequences — for example, for a driver’s medical examination or a firearms permit — ask a lawyer before starting treatment.
Why does the clinic keep medical records?
Anonymity and confidentiality do not mean no paperwork. A healthcare facility is obliged to keep medical records: the doctor records the patient’s condition, prescriptions and any changes so that treatment is safe and consistent. These records are protected by medical confidentiality.
The patient has the right to see the medical documents concerning their health (Art. 39 of the Fundamentals). Certificates and medical reports are issued to the patient, and they decide whom to show them to.
How can you seek help confidentially?
Call the 24/7 hotline and say that confidentiality is important to you. You can describe the situation without giving your surname, and a loved one can call on your behalf. You will be told how the paperwork is handled for a confidential or anonymous visit in your case. Contact details are on the “Contacts” page.
How the inpatient unit is organized and how confidentiality is protected there is described on the “Inpatient addiction clinic” page. If you have not yet decided where to go, read the article “Addiction Clinic vs. Rehabilitation Center: What’s the Difference”. How to recognize a drug problem is covered in the article “Signs of Drug Addiction: How to Recognize Them”.
Frequently asked questions
Can I be treated without my consent?
As a general rule, no. Medical intervention for an adult requires their consent (Art. 43 of the Fundamentals). The law provides for certain exceptions: care when there is a direct threat to life and consent cannot be obtained, and treatment by court order in cases defined by law. At a private clinic, treatment begins only with the patient’s voluntary consent.
Does medical confidentiality still apply after treatment ends?
Under the law, the duty to keep information about an illness confidential does not depend on whether treatment is ongoing. Records of your visit remain protected after discharge.
Can a relative call instead of me?
Yes. Family members can get advice on the hotline about how to suggest treatment to the person, without giving their surname. But if the patient is already in treatment, the family is told about their condition only with their consent.
Can I come for a consultation just to talk?
Yes. A consultation does not commit you to starting treatment right away. Its purpose is to understand the situation and get the information you need to make a decision.
This article is for information only and does not replace a consultation with a doctor or a lawyer about a specific situation. Self-medication may be harmful to your health. If the condition is acute, call 103 or the 24/7 hotline.
Author and sources
- Published
- Updated
-
Law of Ukraine “On Personal Data Protection” (No. 2297-VI), Article 7 zakon.rada.gov.ua
Related articles
Not sure where to start? Call us
Tell us what’s going on, and we’ll suggest where to start. We answer 24/7. A family member can call too, anonymously.